Van:                                Koepel Adviesraden Sociaal Domein <post@koepeladviesradensociaaldomein.nl>

Verzonden:                     donderdag 28 mei 2020 13:34

Aan:                                info@adviesraadsociaaldomeineersel.nl

Onderwerp:                    Nieuwsbrief mei 2020 | Nieuws, trainingen en inspirerende voorbeelden

 

 

 

Geachte leden en volgers van de Koepel,


Al aan het begin van de coronacrisis werd de term ‘het nieuwe normaal’ geïntroduceerd: een samenleving waarbij we moeten wennen aan 1,5 meter afstand tot elkaar. Mijn collega bij de Koepel gaf aan dat hij deze term niet fijn vond en ik was het met hem eens. Zeker als je er over nadenkt wat dit 'nieuwe normaal' dan betekent. Die collega attendeerde mij op een mooie uitspraak van iemand op televisie. " Praat niet over het ‘nieuwe normaal’, maar over het ‘tijdelijke abnormaal’. Als we mensen, zeker de kwetsbaren in de samenleving, moeten laten geloven dat hoe we nu leven het ‘nieuwe normaal’ is, dan ontneem je hen alle hoop op dat het ooit misschien weer goed komt. Dat we elkaar weer mogen omhelzen, fysiek contact hebben met elkaar, elkaar gewoon zoals het hoort een hand geven." Ik sluit me hier heel graag bij aan.  

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor nieuwe producten die we online aanbieden: een webinar en online ledenontmoetingen. Verder veel inspirerende blogs en nieuws van samenwerkingspartners


We hopen dat u informatie en inspiratie haalt uit onze producten. Zorg goed voor uzelf en uw naasten! 

Hartelijke groeten,
Sanne Hekman, communicatieadviseur Koepel
communicatie@koepeladviesradensociaaldomein.nl

NIEUWS VAN DE KOEPEL

 

Secretaris Jan Overweg nieuwe wethouder Houten 

Secretaris van de Koepel, Jan Overweg, is deze maand beëdigd als  wethouder van de gemeente Houten, voor de portefeuilles gezondheid, zorg en welzijn, jeugd, kunst en cultuur.  Jan is gevraagd voor deze functie vanwege zijn ervaring als wethouder in de gemeente Leusden. Op de vraag waarom hij dit als een uitdaging ziet, geeft hij aan dat er in Houten werk te doen is in het sociaal domein en voor de fractie van ChristenUnie. Zowel op jeugd als op de Wmo was er veel te doen in Houten en zeker nu door de invloed van het Coronavirus. En bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Jan zit graag aan het stuur. Het bestuur en bureau van de Koepel wensen Jan heel veel succes met deze mooie nieuwe uitdaging. 

 

De Koepel op social media
Bijna dagelijks delen we nieuws en onze trainingen en bijeenkomsten op social media. Volgt u ons al?
De Koepel op LinkedIn volgen >>>
De Koepel op Twitter volgen >>>

 

 

Gezocht: inspirerende praktijkverhalen voor de ParticipatiePodcast

De ParticipatiePodcast is de podcast over participatie en meedoen in de maatschappij. Voor iedereen die in het publieke domein werkt. Over bewonersparticipatie, openbare ruimte, ruimtelijke ontwikkeling, welzijn en werk. Op ParticipatiePodcast.nl is te zien welke onderwerpen er tot nu toe voorbij zijn gekomen.
Podcasthost Saskia van Klaarbergen zoekt mooie verhalen uit de praktijk waarbij gekozen is voor een vernieuwende en inspirerende manier van werken. Heeft u ideeën of tips? Stuur dan een mail naar saskia@itsallaboutcommunity.nl.


Doe mee aan het onderzoek: Hoe wordt uw leven weer leefbaar?
Premier Rutte heeft de laatste weken versoepelingen aangekondigd van de coronamaatregelen. Daarbij is onvoldoende rekening gehouden met de wensen en behoeften van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of een chronische ziekte. En dus zitten veel mensen behoorlijk in de knel. Om daar verbetering in te brengen, begint Ieder(in) een onderzoek. Meer lezen >>>

 

Nieuwe handreikingen online

Speciaal voor leden van de Koepel hebben we de afgelopen weken weer nieuwe handreikingen online gezet:
Handreiking ‘Wat betekent de coronacrisis voor adviesraden sociaal domein?
Handreiking Collectieve voorzieningen in het sociaal domein

 

Kent u ze al? Onze themadossiers voor adviesraden
Eén van de privileges van het lidmaatschap van de Koepel is toegang tot onze online ladekast. Een plek waar meer dan 650 documenten te vinden zijn die interessant en relevant zijn voor uw werk als adviesraad. Onze ladekast is recent vernieuwd! We werken vanaf nu met thema’s.
Door veel persoonlijk contact met onze leden weten we inmiddels nog beter waar uw behoeftes liggen als het gaat om informatievoorziening. Ook hebben we gevraagd naar ervaringen van samenwerkingspartners. Dit heeft geresulteerd in een lijst met meer dan 50 thema’s. Thema’s die u ongetwijfeld herkend; omdat ze actueel zijn binnen het sociaal domein en/of een directe link hebben met het werk van adviesraden. Achter ieder thema vindt u dossiers, linkjes en documenten: soms vervaardigd door ons als Koepel, maar ook heel regelmatig verwijzen we naar andere organisaties (Movisie, Vilans, VNG, etc.).
Enkele thema’s uitgelicht:
Adviesraden: Achter dit thema vindt u al onze documenten die uw werk makkelijker maken. Zoals de praktische handreikingen ‘Adviseren kan je leren’ en de publicatie ‘Partners in participatie’, die wij vorig jaar samen maakten met de VNG en Movisie. 
Dementie: Hier vindt u o.a. de link naar een recente Kennisbundel van Vilans, over jonge mensen met dementie en onze AdviesWijzer Samen Dementievriendelijk.
Corona: Hier vindt u bijvoorbeeld onze handreiking ‘Wat betekent de coronacrisis voor adviesraden sociaal domein?’ Vanzelfsprekend zal dit themadossier de komende maanden worden uitgebreid.

 

 

 

TRAININGEN & BIJEENKOMSTEN

 

Nieuw: online ledenontmoetingen

Juist nu – in tijden van corona – willen we heel graag in gesprek blijven met onze leden. Wat houdt inwoners nu vooral bezig? Hoe kunnen adviesraden nu en in de postcorona fase invulling geven aan hun rol? Welke reactiepatronen zien we bij de gemeente? Wat kunnen we hier als lokale advies- en cliëntenraden van leren?
Daarom organiseren wij dit jaar verschillende online ledenontmoetingen.
De eerste twee online ledenontmoetingen zijn gepland op:
Donderdag 28 mei van 19.00 – 20.30 uur
Maandag 8 juni van 19.00 – 20.30 uur
Meer lezen en aanmelden >>>


Webinar ‘De GGZ-vriendelijke gemeente’

Weet u waar zij tegenaan lopen als inwoner van de gemeente? Hoe de buurt reageert op hun aanwezigheid? En wat kan de gemeente doen om meer GGZ-vriendelijk te zijn? Wat kan uw rol als adviesraad hierin zijn?
Op maandag 15 juni organiseert de Koepel een webinar: ‘De GGZ-vriendelijke gemeente’. Jack van der Kruijs (initiatiefnemer GGZ-vriendelijke gemeente) geeft online een presentatie waarin hij zijn inzichten en ervaringen deelt over de meest voorkomende vraagstukken in gemeenten en wijken van mensen met een GGZ achtergrond.
Meer lezen en aanmelden >>>
 

Telefonische (video)sessie: De gevolgen van de coronacrisis voor adviesraden sociaal domein

Het wordt steeds duidelijker wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de samenleving. Wat is de rol die u als adviesraad kunt innemen nu en ook in de post corona fase. Hoe zal de lokale samenleving er dan uit zien? Wat heeft het isolement met kwetsbare groepen gedaan? Heel graag denken we met u mee.

Meedenken en -praten doen we in een telefonische sessie van ongeveer 1 uur. Bijvoorbeeld als een onderdeel van uw adviesraadsvergadering. Petra van der Horst, directeur van de Koepel belt hiervoor in, telefonisch of (bij voorkeur) via videobellen (Zoom). Meer lezen >>>

 

 

 

Blogs

Onze nieuwste blogs:
Het aanpakken van multiproblematiek: over goede bedoelingen en onbedoelde gevolgen – Annemarijn Walberg
Een relatief kleine groep mensen maakt gebruik van een relatief groot aandeel van de voorzieningen binnen het sociaal domein. Deze mensen ervaren problemen op ‘meerdere leefgebieden’, zoals dat vaak in beleidstermen wordt genoemd. Kenmerkend is dat deze problemen hardnekkig zijn: zodra het ene probleem lijkt opgelost, dient een volgende probleem zich aan. 
 
Time-out voor kwetsbaren in tijden van corona: wees creatief – Susan van Klaveren
Deze tijd van fysieke afstand brengt ons creatieve brein goed op gang. Neem dit Paasweekend: Via de tablet paaseitjes zoeken bij opa en oma in de tuin, royaal tijd voor een gezellige brunch binnen eigen kring, knutselen aan paasslingers en paashaasmaskers. Maar los van al die vrolijkheid ervaar ik een gevoel van ongemak.
 
Vraagverlegenheid: waarom hulp vragen niet eenvoudig is – Petra van der Horst
De mens is van nature hulpvaardig. In zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ legt Rutger Bregman uit dat de meeste mensen van goede wil zijn. Een ander willen helpen is bij de meeste mensen een vanzelfsprekend iets. Zo blijkt heel duidelijk tijdens dit coronatijdperk: veel mensen zijn bereid een ander te helpen.
 
Een leerzame tijd – Els Hofman
En toen werd onze samenleving ineens overspoeld met de gevolgen van het Corona virus. Eerlijk gezegd heb ik in het begin de impact zwaar onderschat. Ook voor mijzelf. Dagen achter elkaar aan de eettafel werken, gedoe met videobellen en naast mijn gewone werk ging ik mij verdiepen in wat Corona voor ouderen betekent. 
 
Bijstandsexperimenten – Anja Eleveld
Onlangs zijn de eerste resultaten bekend gemaakt van de bijstandsexperimenten. De media berichtte over het algemeen dat de experimenten niet veel hebben opgeleverd. In deze blog werp ik de vraag op waarom op basis van de resultaten niet een andere conclusie is getrokken, namelijk dat de huidige strenge sanctieregelgeving zinloos is?
 
Geef ouderen een stem in de coronamaatregelen – Tineke Abma
Wat hierin nog ontbreekt, is het perspectief van de mensen die we vooral willen beschermen: onze meest kwetsbare (oudere) burgers. In de antropologie noemen we dit het ‘emic’ perspectief, van de persoon die een situatie zelf ervaart en beleeft, tegenover het ‘etic’ perspectief van de expert.
 
‘Vertel eens wat je nodig hebt’ – Rita van Maurik
Wat zou ik als mantelzorger van een zoon met een ernstige psychiatrische aandoening en daarbij ook verslaafd, blij zijn geweest met deze vraag. En tegelijkertijd zou ik verbaasd zijn geweest. Heb ík wat nodig? Het is mijn zoon die zorg, aandacht en ondersteuning nodig heeft. Maar niet ik, zijn moeder. Toch?
 
Van offline naar online participatie – Saskia van Klaarbergen
Voor het eerst online in gesprek gaan kan best spannend zijn. Ter geruststelling wil ik meegeven dat dit voor heel veel mensen nieuw is om zo met elkaar contact te hebben. Het is helemaal niet erg als er af en toe iets misgaat. Samen leren we hiermee om te gaan.

 

 

 

ALGEMEEN NIEUWS: SOCIAAL DOMEIN

 

7 tips voor inclusieve communicatie over het coronavirus
Inwoners goed informeren over de coronacrisis: hoe doe je dat zonder mensen uit te sluiten of te stigmatiseren? U kunt de infographic van Movisie hier downloaden >>>

 

Corona: focus op hulp in de buurt, niet op reorganisatie
Gemeenten maken zich massaal zorgen om de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Een Vandaag en de VNG naar 162 gemeenten. Ze vrezen dat meer inwoners in de knel komen. De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar in kwetsbare buurten en wijken. Verschillende gemeenten zijn bezig hun sociale wijkteams te verbeteren of te verbouwen. Is het verstandig om die ‘reorganisaties’ nu volop voort te zetten? Gemeenten moeten in plaats daarvan hulp bieden nu werkloosheid, armoede, schulden, eenzaamheid, stress en andere hulpvragen zo scherp de kop opsteken. Meer lezen >>>
 

Tips voor mantelzorgers in coronatijd
Mantelzorgen in coronatijd valt niet mee. Mantelzorgers van mensen met psychische problemen hebben het normaal gesproken al zwaar, door de coronamaatregelen komen hier extra moeilijkheden bij. Ypsilon, Labyrint-In Perspectief, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, MantelzorgNL Movisie en het Trimbos-instituut werkten aan een top-10 met tips voor mantelzorgers om overeind te blijven. De tips gaan over afspraken met uw naaste, de situatie met kinderen, jonge mantelzorgers, wat u kunt doen als u of uw naaste ziek wordt, veiligheid, maar ook over plezier maken en goed voor uzelf zorgen. Een lijst met informatie en hulplijnen maakt de top-10 compleet. Meer lezen >>>
 

Coronacrisis treft mensen met een beperking hard

De coronacrisis heeft op mensen met een beperking of chronische aandoening een grote impact. Zorg en ondersteuning vallen weg, mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd, blijkt uit een panel-enquête van Ieder(in) onder ruim 500 mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen en chronische aandoeningen. Het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen, loopt als een rode draad door de verhalen die Ieder(in) hoort. “Ik vind het verschrikkelijk dat ik mijn familie niet kan knuffelen.” Meer lezen >>>
 

Online bijeenkomst ‘Leren van ervaring, vernieuwing in cliënt- en inwonerparticipatie’

Zorgen dat inwoners toegang hebben tot hulp en steun die ze nodig hebben. Dat armoede geen belemmering is om mee te doen. En dat mensen zich ongeacht leeftijd, beperking of achtergrond thuis voelen in hun eigen wijk. Dat vraagt een effectieve aanpak en verbetering van beleid en dienstverlening. Daarvoor is samenwerken met meer en een diversere groep inwoners en het benutten van hun ervaringskennis van groot belang. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Daarover gaat de online bijeenkomst ‘Leren van ervaring, vernieuwing in cliënt- en inwonerparticipatie’, op 18 juni. Meer lezen >>>
 

De coronacrisis vraagt niet om minder, maar juist meer democratie

Als de Corona crisis zwakheden in onze samenleving blootlegt, dan toch vooral de oppervlakkigheid van onze democratie. Nu het er op aankomt hebben we de belangrijkste beslissingen in ons leven uit handen gegeven aan een handjevol experts. Waarom accepteren we dat zonder slag of stoot? Hoe kan het dat we democratie normaliter zo belangrijk vinden, maar nu even niet? Zodra het écht spannend wordt, zetten we de democratie even op pauze. Meer lezen >>>
 

Tussen wal en schip: buurthuizen overleven dit niet

Terwijl veel Nederlanders zich tijdens de coronacrisis van hun behulpzame kant laten zien, dreigen bestaande burgerinitiatieven om te vallen. Jan Smelik: 'Het systeem dat burgers niet vertrouwt, kunnen we nu veranderen.’ Meer lezen >>>
 

Monitor VN-verdrag Handicap

Hoe staat het met de lokale inclusie agenda van gemeenten? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten biedt gemeenten nu een Monitor om te kijken hoe het er voor staat en op welke onderwerpen (extra) inzet nodig is. Ieder(in) roept lokale belangenbehartigers om samen met de gemeente aan de slag te gaan met deze monitor. Meer lezen >>>

 

 

AGENDA 2020

Op onze website vindt u een agenda met activiteiten die interessant kunnen zijn voor adviesraden. Heeft u activiteiten die hier op zouden moeten staan? Geef dit dan even door aan communicatie@koepeladviesradensociaaldomein.nl  

 

Wij stellen alles in het werk om u optimaal op de hoogte te houden en proberen u middels onze nieuwsbrief, nieuwsflitsen, de website, social media en de ladekast goed te informeren. Heeft u op- of aanmerkingen, vragen of oplossingen? U kunt deze met ons delen via communicatie@koepeladviesradensociaaldomein.nl

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld.

Mijn gegevens aanpassen

Afmelden