Mantelzorgers

Mantelzorgers zijn de mensen die zich intensief inzetten voor hun naaste, die zonder hulp niet zelfstandig kan functioneren. Zij doen dit op grond van het feit dat zij zich als partner/familielid/ vriend(in) verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de ander. Zij voelen zich op één of andere manier verplicht op grond van de relatie die zij hebben, al verlenen zij hun hulp vaak met liefde en plezier. Zij kunnen zich ook niet aan hun verplichting onttrekken. Hierin verschillen zij van zorgvrijwilligers; die vooraf geen relatie hebben met degene die zij helpen; zij kunnen hun activiteiten ook stoppen als andere dingen belangrijker voor hen geworden zijn, zonder dat dat hun persoonlijke leven raakt.

Intensief inzetten wordt door de instanties omschreven als: gedurende minstens drie maanden achtereen minstens acht uur per week besteden aan de zorg voor het welzijn van een naaste.

De regering streeft naar een maatschappij waarin iedereen mee kan doen. Dit geldt ook voor degene die zorg nodig heeft. De ondersteuning die men nodig heeft om dit mogelijk te maken moet eerst vanuit het eigen netwerk geleverd worden. Er moet een beroep gedaan worden op het eigen netwerk en dus ook op de mantelzorger en haar/zijn netwerk. Dit betekent erkenning voor de mantelzorger, maar ook een grote belasting. Het zal immers vaak haar/zijn taak zijn om die zorg te organiseren. De belasting mag nooit zo groot worden dat de mantelzorger niet meer mee kan doen in de maatschappij!

Mocht u als mantelzorger knelpunten tegenkomen, laat het ons weten! We zullen proberen er structureel iets aan te doen.

Voor informatie, advies en praktische ondersteuning kunt u ook contact opnemen met Cordaad Welzijn Eersel, Eikenburg 2,  5521 HZ Eersel  Contact | Welcordaad (cordaadwelzijn.nl)

De servicedesk is iedere ochtend geopend.

Mantelzorg.nl

Landelijk komt de organisatie MantelzorgNL op voor de belangen van de mantelzorgers. Adres: Sparrenheuvel 38, 3708 JE Zeist.  Tel. 030-6592222 of info@mantelzorg.nl.  Op hun website  www.mantelzorg.nl vindt u veel informatie en advies.